Munka, magánélet, miegymás...

Munka, magánélet, miegymás...

Munka: A Stábiskola rád vár...

2017. február 09. - BűvösHármas

Egészen véletlenül osztotta meg egyik ismerősöm a közösségi médiában azt a felhívást, amelyet néhány nappal ezelőtt a HSC Stábiskola tett közzé.
Ezek szerint a Nemzeti Filmalap támogatásával több tanfolyamot is szerveznek a fiatal, szakma iránt érdeklődő titánok számára, akik a jövőjüket a film és televíziózás univerzumában szeretnék eltölteni.
Mondanom sem kell, lecsaptam a lehetőségre, mint az a bizonyos tyúk a takonyra...
Intenzív focus puller, a kép élességének felelőse, és DIT /digitális kép technikus/ pozíciók lettek meghirdetve felnőttoktatási rendszerben, ahol a 650 eFT-os, igen jól olvassa mindenki, tanfolyam árából a filmalap állja a 80%-át, így a hallgatónak "csak" 130 eFT-ot kell önerőből kifizetnie a sikeres tudásszint felmérő után.
Írtam is nekik egy levelet, mik a részletek és merre, amire azonnal válaszolt az iskola vezetője Novák Emil, Balázs Béla díjas operatőr.
Az előzetes tudásszint felmérés időpontja február 9. 10 óra vagy 14 óra. A teszt 1 órás. A 10 órási időpontra böktem rá látatlanban, és reménykedtem, hogy a boltban a beosztást 1 héttel korábban meg tudja úgy kutyulni a főnök, hogy az nekem is jó legyen. A lényeg, hogy sikerült nagy nehezen elintézni, hála az új munkaerőnek, de erről majd egy másik posztban értekezek.
Mai nap volt a felmérő, és jó leendő nebulóhoz mérten, 20 perccel 10 előtt én már a Róna utca 174 szám előtt álltam, ahol a Mafilm, a Nemzeti Filmalap, a Stábiskola, és még jó pár másik cég tanyázik Budapesten a 14. kerületben.
Benn az irodában csak az ügyvezető volt, de a 10 órási kezdésre sem lettünk sokkal többen. Kerek HÁROM jelentkező volt velem együtt a délelőtti etapra, se több, se kevesebb.
Két oldalas tesztlapot kaptunk, ahol a kérdések fele a DIT munkájára vonatkozott. Mondanom sem kell, hogy aki nem dolgozott nagyipari filmgyártásban, és nem látta még a technikus munkáját, ami eredendően a felvett anyagok adatmentésén alapul, annak lövése sem volt, hogy miből is áll a munkakör, és mik a helyes válaszok a feltett kérdésekre. Nem mondom, hogy elbaszott módon összeállított tesztlap volt, így csak gondolom...
A másik fele már egyszerűbb volt a számomra, mivel a korábbi tanulmányaimhoz mérten, olyan kérdéseket tettek fel, amire egy filmben, fotóban jártasabb ember tudja a megoldást. Így kitöltöttem a tesztlapot harmadmagammal.
Az egyik srác jó ha 18 volt, és most esett be az egyetem világába, gazdaságot hallgat, de érdekli a film világa. Előképzettség nulla.
A másik úriember egy 40 körüli, deresedő halántékú forma fazon volt, aki mélyeket sóhajtott a tesztírás közepette, de csak úgy gyűltek a sorok a fehér papírra.
10:29 perckor letettem én is a tollat. Érdeklődtem mik a további kilátások. Mennyi a garancia arra, hogy a tanfolyam elvégzése után én is kapok egy kicsi szeletet a nem túl nagy filmipari tortából.
Garancia semmire sincs, ez csak egy lehetőség - közölte az ügyvezető. Ez nem OKJ-s képzés, csak 3 hónap és nem a duplája, és igaz, hogy annyiba kerül, mint egy rendes tanfolyam, de ők csak arra vállaltak kötelezettséget, hogy kiállítanak az ipar számára 5-5 ember mind a két szakmából, akik elkezdhetik gyakornoki pályafutásukat a filmgyártás valamely területén nullás vagy minimális térítési díj ellenében. Dióhéjban ennyi.
A130 eFT, mint kiderült ÁFA feláras, és legkésőbb hétfőig egy összegben be is kell fizetni, ha sikeres az előzetes szintfelmérő teszt.
Leegyszerűsítve a dolgot: Fizetsz egy kalap pénzt egy tanfolyamért, ami csak egy igazolást ad arról, hogy ott jártál, és jó esetben ezek után elmehetsz és kiszolgálhatsz különböző produkciókat gyakornokként, ahol nem fizetnek semmit a munkádért napi 12 órán keresztül.
Ezúton szeretnék gratulálni a Filmalap nagyszerű kezdeményezéséhez, hogy a filmes hiányszakmákat ilyen módon próbálják meg pótolni kicsiny hazánkban. Nem lesz egyszerű feladat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://buvosharmas.blog.hu/api/trackback/id/tr6412243474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása