Munka, magánélet, miegymás...

Munka, magánélet, miegymás...

Magánélet: Elbaszott tévúton járunk.

2017. március 11. - BűvösHármas

Elbaszott tévúton járunk, ez a személyes véleményem, amit a tegnapi nap maximálisan alá is támasztott. Milyen tévútra gondolok? Az emberi kapcsolatok kusza útvesztőjére, amit a mai modernizált okostelefonos, közösségi médiás, információömlesztős globalizált világ összekutyul. Csoda, hogy a gyerekek még felismerik a szüleiket, képesek vagyunk a beszédre, és néhányan még kézzel írni sem felejtettek el. Valahogy minden kapcsolat át és leértékelődött.
Péntek este volt, gondoltam rászólok Gábor cimborámra, mi újság vele. Telefonon sikerült csak elcsípnem, most heverte ki az influenziát, erre rosszul állt fel, és elrepedt egy csont a lábfejében. Újabb 10 nap kényszerpihenő otthon. Nem sikerült személyes találkozót kicsikarnom belőle, de nem is kötöttem az ebet a karóhoz. Megszoktam tőle, hogy az esetek nagyobb részében simán lepattint, hiába az évtizedes "barátság" elfogadtam ilyennek és kész.
Megtudtam tőle, hogy a szerda este folyamán kapott felkérés egy péntek délutáni forgatásra az egyetemen már csütörtök este semmis volt, de a Zoltán gyerek erről elfelejtett tájékoztatni. Nekem kellett aznap délután két soros üzenetet írnom neki, hogy ugyan kell e a segítségem vagy sem, mivel nem jelentkezett a csütörtöki nap folyamán. Visszaírt, hogy más lett az időpont, köszi és nem. Hát nincs mit vazze. Ha nem írok neki, akkor spontán elfelejt szólni, hogy amire szerda este megkért, az már nem aktuális, ne fáradjak vele. Nagy faszkorbács az ilyen embernek. Még szerencse, hogy a diplomafilmjében beugrottam egy napot segíteni neki tök baráti alapon.
A hármas csalódás utolsó elemét egy friss bártulajdonos képviselte, akinek egy hétig hajkurásztam egy boros cég viszonteladói árlistáját, hogy ne legyen már olyan ingerszegény az itallap, amire csak rásandít az ember, és máris fejből tudja mi az a 8 tétel, amit fogyasztani lehet az adott szórakozóhelyen. 
Szintén üzenetet írtam, elolvasta, választ nem kaptam, de tegnap este elmentem személyesen a helyre, hogy személyesen adjam át neki a listát. Hálálkodott, jön egy szívességgel. Nagyon komoly arcot vágott. Mondtam neki, hogy írtam, de nem felelt. Gondoltam sok a dolga, mondta sok a dolga. Tudtam, hogy hazudik. 
Ha valakinek válaszokat adsz a szájába, és azokat betűre pontosan visszaszórja neked, akkor minden esetben hazudik az illető, és ezzel palástolja restségét. Nem működünk bonyolultan, csak így.

Egy szó, mint száz, falakba ütközök mindenfelé, legyen az emberi kapcsolatok vagy a munka magam köré habarcsolt, szilárd és áthatolhatatlannak tűnő építménye. Nem találom a kiutat, és belefáradtam a keresésbe. Valami nagy csodának kell történnie ahhoz, hogy gyökerestül megváltozzanak a dolgok. A csoda pedig bennem van, nem fog magától az ölembe hullani. 

Mindezektől függetlenül roppant mód elkeserít, hogy ilyen hanyagul, és gőgösen bánunk egymással, emberek.

A bejegyzés trackback címe:

https://buvosharmas.blog.hu/api/trackback/id/tr9312329839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tristia 2017.04.19. 06:35:56

Szia!

Rég írtál új bejegyzést – csak remélni tudom, minden rendben veletek, édesanyáddal.
Véletlen (vagyis inkább hasonló élethelyzetbe kerülés) folytán akadtam a blogodra: édesapám, tüdőrák, elkeserítő CT-lelet, Mátraháza; jelenleg pedig a (jövő hétre ígért) szövettan eredményre, és az onkoteam összeülésre való feszült várakozás mérgezi mindennapjainkat.

Sok-sok erőt, kitartást, jobbulást kívánok nektek, magunknak, valamint valamennyi érintettnek és az ő szeretteiknek!

BűvösHármas · http://buvosharmas.blog.hu/ 2017.04.19. 07:53:09

@tristia: Köszönöm a soraid, én sem tudok egyebet kívánni Nektek, mint erőt és kitartást. Szükségetek lesz rá. Sajnos visszaléptünk az úton, de erről most írtam. Majd olvasd el, ha lesz rá időd. Csak annyit tudok mondani erre a betegségre, hogy minél előbb, annál jobb. Ne halogass semmit. A műtét a legjobb életmentő opció.

tristia 2017.04.22. 15:43:39

Köszönöm a biztatást. Elolvastam az új bejegyzésed: nagyon sajnálom az állapotromlást, viszont ami pozitívum, az a rendületlenül példaértékű hozzáállásod, mind édesanyádhoz, mind az ő betegségéhez. Ezért is örülök, hogy ráakadtam a blogodra: egy hasonló nehézségekkel küzdő sorstárs tapasztalatai, belső tipródásai önkéntelenül segítenek átértelmezni, tompítani a felmerülő gondok, problémák élét a „nem vagyok egyedül”-élmény felismerésével. A tieidhez hasonló gondolatok, érzések kavarognak bennem is, melyek minden bizonnyal a krízishelyzet természetes és törvényszerű velejárói - csak ne volnánk vele szemben ennyire védtelenek, kiszolgáltatottak, fegyvertelenek.

Gondolom, most, hogy már édesanyád nem kapja a kemoterápiát, valamicskét javult az étvágya - nem próbálkoztatok semmiféle alternatív gyógymóddal - gyógygomba, Avemar, stb. - a kemo mellékhatásainak csökkentése érdekében? Viszont biztató és reményt keltő fejlemény édesanyád esetében a jövőbeni műtét lehetősége: bárcsak minél hamarabb sor kerülhetne rá! Édesapámnál, a CT-lelete ismeretében, sajnos ez az opció már nemigen lesz lehetséges. És az állapota azóta tovább romlott, ami szintén a (relatív) inoperabilitás esélyét erősíti. Ez ügyben talán e hét végén már okosabbak tudunk lenni.

Igen, a műtét jelenthetné a teljes gyógyuláshoz vezető egyetlen utat, az összes többi kezelés csak az életminőség javítását, az élethosszabbítást: a betegség (ideig-óráig tartó) krónikussá tételét hivatott megcélozni.
És igen, az a fránya időfaktor, ami elviekben oly fontos volna a rákgyógyításban! Tudnék mesélni a kálváriánkról, háborogni az ordító, jelzésértékű tünetekre hónapokig csak legyintő, fittyet hányó háziorvos elképesztő felelőtlen, nemtörődöm hozzáállásáról, a vizsgálatokra és azok eredményére való végtelennek tűnő várakozási időkről, arról, hogy a gyanús röntgenképtől az első kezelésig sokszor hónapok telnek el: mint azt sajnos nektek a saját bőrötökön kellett megtapasztalnotok, de már így is szégyellni valóan hosszú lére eresztődött a mondókám.

BűvösHármas · http://buvosharmas.blog.hu/ 2017.04.29. 20:56:07

@tristia: Írd csak ki magadból, amit érzel. Még mindig olcsóbb, mint egy pszichiáter.
Én magam is azért kezdtem el írni a blogot, hogy kicsit könnyítsek a lelkem terhén, és csak olyan emberekkel osszam meg a gondolataimat, akiket érdekel.
Volt évekkel ezelőtt panaszkodós időszakom, amikor csak a baj szava áradt belőlem. Ennek hatására kerültek is bizonyos emberek, és ezért nem tudok neheztelni rájuk a mai napig. Néha szükségünk van arra, hogy elmondjuk valahol valakinek azt, hogy mit gondolunk, mit érzünk. Az ember érző társas lénynek lett kitalálva.
Remélem már többet tudtok Ti is, mert a bizonytalanságnál nincs sok rosszabb érzés.

tristia 2017.05.06. 16:14:27

@BűvösHármas: Az áprilisi hóesés miatt kialakult válsághelyzet teljesen keresztülhúzta számításainkat: emiatt április 20. helyett csak 27-én tudott összeülni az onkoteam, így mi most szerdán tudhattuk csak meg a pontos diagnózist. Vagyis, utána számolva, öt nap híján két hónapot töltöttünk a bizonytalanság bénító érzésének ereje alatt roskadozva. Na, nem mintha most, a biztos rossz-tényének ismeretével bármi is jobb, vagy könnyebb lenne - hogy is lehetne, mikor még csak most jön a neheze, de legalább már tudjuk mivel állunk szemben, végre elindult valami, vannak stratégiák, a kétségbeesés és félelem felhőjén áttörő - homokórát lassítani igyekvő - reménysugarak, az ölbe tett kézzel ülő tehetetlenség tirannizmusa helyett.
A diagnózis ugyanaz, mint édesanyádnál: adenocarcinoma. (Ez teljességgel meglepett, hiszen ez az altípus jobbára perifériás elhelyezkedésű, s viszonylag lassan növekvő; míg édesapámé centrális, és meglehetősen agresszív természetű, viselkedésű) Jelenleg III/B stádiumú, amit – csak remélni tudjuk, nem fog átírni a héten készült koponya CT eredménye. Jövő héten már el is kezdik a (4 vagy 6 ciklusra tervezett) kemoterápiás kezelést, és, valószínűleg fog kapni, de ez egyelőre még nem biztos, érképződést gátló célzott terápiát is. Úgy emlékszem, ilyen kezelésben édesanyád is részesült, vagy, amennyiben segített, bizonyára még a mai napig is részesül. Mindenesetre ez az infó volt az elmúlt két hónap legörömtelibb híre számunkra – gondolom, most az immunterápiás lehetőség nálatok is hasonló eufóriát kelthetett.
Az orvos nem volt valami bőbeszédű, adott két receptet: itthon kellett utána olvasnunk, mégis mi célt szolgálhatnak a felírt készítmények. Mint kiderült, a kemoterápia toxikus hatásait hivatottak csökkenteni: ezek közül mindössze 3 ampulla (egy kemo alatt beadandó) B12-vitamin injekcióért kellett csak 5200 Ft-ot a patikában hagynunk.
Édesapám, úgy látom, nagyon magába zuhant, érzelmileg elérhetetlenné vált, s bár tudom, hogy ez most teljesen természetes, átmeneti, reakció a részéről, mégis roppant nehéz kezelni. Ráadásul tegnap félrenyelhetett valamit, majdnem megfulladt: kezem-lábam még most is remeg, akárhányszor eszembe jut. Márpedig mindig észben van, akaratlanul is, éjjel-nappal, nincs egy perc lazítás sem, örökös a szervezet riadókészültsége. Iszonyatosan kegyetlenül indított ez az év: februárban édesanyám infarktusa, vele paralel pedig édesapám betegsége; és még mindig csak májust írunk. Nagyon félek.

Az írásterápia áldásos hatásait régóta ismerem én is, de nálam mindez csak addig a pontig működik, míg valami nagyobb tragédia, trauma nem történik. Akkor aztán hosszú-hosszú időre elnémulnak a szavak, s csak a könny, és a mindent betöltő, átható, felemésztő elviselhetetlen fájdalom létezik.

BűvösHármas · http://buvosharmas.blog.hu/ 2017.06.01. 06:04:32

@tristia: Szia, mi újság felétek? Mi ma megyünk a második vakcina beadására.
süti beállítások módosítása